Genel Hukuki Bilgiler

Hukukta Yönetim Planı Nedir?

Yönetim planı,  Kat Mülkiyeti Kanunu m.28 de düzenlenmiştir.  

Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 28. Maddesine göre;Yönetim planı yönetim tarzını, kullanma maksat ve şeklini yönetici ve denetçilerin alacakları ücreti ve yönetime ait diğer hususları düzenler. Yönetim planı, bütün kat maliklerini bağlayan bir sözleşme hükmündedir.

Yönetim planında hüküm bulunmayan hallerde, ana gayrimenkulün yönetiminden doğacak anlaşmazlıklar bu kanuna ve genel hükümlere göre karara bağlanır.

Yönetim planının değiştirilmesi için bütün kat maliklerinin beşte dördünün oyu şarttır. Kat maliklerinin 33 üncü maddeye göre mahkemeye başvurma hakları saklıdır.

Yönetim planı ve bunda yapılan değişiklikler, bütün kat malikleriyle onların külli ve cüzi haleflerini ve yönetici ve denetçileri bağlar.

Yönetim planının ve onda sonradan yapılan değişikliklerin tarihi, kat mülkiyeti kütüğünün (Beyanlar) hanesinde gösterilir ve bu değişiklikler yönetim planına bağlanarak kat mülkiyetinin kuruluş belgeleri arasında saklanır.”

Yönetim planı, insanların yaşam alanlarında sükunet içinde yaşamaları için uyması gereken bazı kuralları düzenlemek için oluşturulmuştur.

Yönetim planı, binanın yönetim şeklini, ortak araç gereçlerin kullanılmasını ve site sakinlerinin uyması gereken kuralları düzenler.

Yönetim Planının Önemi Nedir?

Yönetim Planının Önemi Nedir?

Yönetim planının başlıca işlevi taşınmaz satın almak isteyen bireylerin tapuda yer alan yönetim planını inceleyerek bilgi edinmesini sağlamaktır. Bu sayede bireylerin satın almış olduğu taşınmazlara dair sonradan herhangi bir pişmanlık duyması engellenmektedir. 

Yönetim planının diğer bir işlevi ise apartman ya da sitede yaşayan insanlar arasında meydana gelebilecek problemlerin önlenmesini sağlamasıdır. Aynı zamanda yönetim planında yönetici ve denetçilerin alacakları ücret de düzenlenmektedir.

Yönetim Planı Nasıl Oluşturulur?

Yönetim planını tapu müdürlüklerinden temin edebilmek mümkündür. Yönetim planını temin edebilmek için herhangi bir kat maliki ya da yönetici tapu dairesine giderek yönetim planı talep etmelidir.

Ayrıca tapu müdürlüğünden temin edilecek olan yönetim planına site yönetiminin kendi belirlemiş olduğu sözleşme maddelerini de ekleyebilmesi mümkündür.

Yönetim Planı Nasıl Değiştirilir?

Yönetim planında değişiklik yapılması mümkündür. Yönetim planında değişiklik yapılabilmesi için oylama şartı aranmaktadır. 

Yönetim planı değişikliği yapılacak olan bina ya da sitede kat maliklerinin oyu alınır. Tüm kat maliklerinin 4/5’inin değişikliği onaylaması halinde yönetim planı değiştirilebilir.

Duygu Maide Karataş & Av. Ahmet EKİN

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu