Ticaret Hukukunda Markanın Tescili
Marka, bir işletmenin mal veya hizmetlerini diğer işletmelerin mal veya hizmetlerinden ayırt etmek amacıyla kullanılan işaretlerdir.
Markanın Sınai Mülkiyet Kanunu’nda öngörülen korumadan yararlanabilmesi için tescil edilmiş olması gerekmektedir.
Marka Tescili Nedir?
Marka bir mal ya da hizmetin hangi oluşum tarafından faaliyete geçirildiğini gösteren işarettir.
Marka tescili ise bu işaretin yasal olarak koruma altına alınmasıdır. Marka tescilinin 10 yıl süresi vardır.
Üçüncü kişilerin marka üzerinden gelir elde etmesi ya da başka bir şekilde kullanması mümkün değildir.
Marka Tescili Ne İşe Yarar?
Marka, tescili sayesinde marka sahibi dışında hiç kimse tarafından herhangi bir sebeple kullanılamaz.
Marka Tescilinin Faydaları
Marka tescili yaptırmanın başlıca faydaları şu şekildedir:
- Marka sadece sahibi tarafından kullanılabilir.
- Markanın bütün hakları tescil edilen taraftadır.
- Marka tescili yapan taraf lisans verme statüsü elde eder. Böylece marka devredilebilir ve miras bırakılabilir.
- Markanın kopyalanmasını, aynısının ya da bir benzerinin yapılmasını engeller.
- Kalite belgeleri alma sürecini kolaylaştırır.
Marka Tescili Neden Önemlidir?
Marka tescil işlemi sayesinde markanın herhangi bir şekildeki taklidi yasal olarak engellenir.
Markaya ait her bir unsur tescil alan kişi ya da firma tarafından kullanılır. Markanın kopyalanması, logo ya da işaretinin başkaları tarafından herhangi bir sebeple kullanılması durumunda yasal süreç başlatılabilir.
Marka Tescili Neleri Kapsar?
Marka tescili yapmanın sağladığı en büyük koruma markayı belirten, bilinirliğini sağlayan işaret ya da logonun korunmasıdır. Tescil işlemi bu işaretin yasal olarak tek tarafa yüklenmesidir. Diğer firma, kişi ya da markalar tescillenmiş başka bir markanın herhangi bir tescillenmiş unsurunu kullanamazlar. Tescil işleminin kapsadığı bir diğer alan devretme ve miras bırakmasıdır. Markanın miras bırakılması ya da devredilmesi sadece tescil alan firma ya da kişi tarafından yapılabilir.
Marka Tescili Nasıl Yapılır?
Marka tescili Türk Patent Enstitüsü kurumunda yapılır. Başvuru kişi ya da firma (tüzel kişi) tarafından bireysel olarak yapılabileceği gibi vekil aracılığıyla da yapılabilir.
Marka tescili yapabilmek için ilk olarak Türk Patent Enstitüsü’nün talep ettiği belgeler temin edilir. Belgeler eksiksizce kuruma teslim edildikten sonra başvuru süreci başlatılır.
Belgelerin eksik olması durumunda 2 aylık süre tanınır. Bu süre sonunda belgeler hala eksikse başvuru iptal edilir. Türk Patent Enstitüsü tarafından gerekli incelemeler başlatılır. Herhangi bir sorun olmadığı takdirde marka Resmi Marka Bülteni’nde yayınlanır.
Bültende yayınlandıktan sonra itiraz ve görüşler incelenir. İtirazı olmayan başvuruların tescil işlemi tamamlanır ve sicil kaydı oluşturulur. Marka Tescil Belgesi başvuran tarafa teslim edilir ve süreç tamamlanır.
Marka Tescili Almak İçin Şirket Gerekli Mi?
Marka tescili alabilmek için şirket olmak zorunlu değildir. Gerçek kişiler de kendi markaları için bireysel olarak ya da vekil aracılığı ile marka tescil başvurusunda bulunabilir.
Marka Tescili ile Kazanılan Marka Koruma Süresi
Marka tescili onaylandığı takdirde 10 yıllık koruma süresi sunar. 10 yıl dolduğunda tekrar uzatılabilir.
Marka Tescili 10 Yıllık Süre Sonunda Yenilenebilir Mi?
Marka tescili alan tarafın süreyi uzatması için 6 ayı vardır. 10 yıl geçerli olan marka tescili 6 ay içerisinde yenilenmelidir. Yani yenileme işlemi marka tescil başvurusundan 9 yıl 6 ay sonra yapılabilir.
Marka hukukuna ilişkin dava ve işlemlerin takibinin vekil aracılığıyla yürütülmesi hak kaybının engellenmesi için oldukça önemlidir. Ekin Hukuk Bürosu olarak marka hukuku alanında uzman avukat kadromuzla dava ve işlemlerinizi takip edebilmemiz için bizimle iletişim kurabilirsiniz.
Av. Ahmet EKİN & Şevval Asude DOĞAN