Ceza Usul Hukuku
-
Ceza Muhakemesinde Kanıtlara Ulaşma ve Kanıt Çeşitleri
Ceza muhakemesinin eksiksiz olarak yürütülebilmesi için kanıtlara ulaşma ve kanıtların toplanması elzemdir. Eksik kanıt sebebiyle yargılama gecikebilir veya yargılama sonucunda…
Devamını Oku » -
Telekomünikasyon Yoluyla Yapılan İletişimin Denetlenmesi
Kural olarak herkes haberleşme özgürlüğüne sahiptir ve haberleşmenin gizliliği esastır. Ancak ulusal güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, genel sağlık…
Devamını Oku » -
Ceza Muhakemesinde Süreler
Süre, belli bir muhakeme işleminin yapılması gereken zaman kesitidir. Süreler, işlemin yapılması bakımından hak düşürücü, koruyucu ve düzenleyici olmak üzere…
Devamını Oku » -
Haksız Tahrik Ne Demek?
Haksız tahrik, bir hukuka uygunluk nedeni değildir; kusur yeteneğini azaltan bir nedendir. Haksız tahrik, eylemi hukuka uygun hale getirmez; yalnızca…
Devamını Oku » -
Uzlaştırma Nedir?
Uzlaştırma, fail ve mağdurun yasal koşullar çerçevesinde anlaşması nedeniyle fail ile devlet arasındaki ceza ilişkisinin askıya alınmasını veya tümüyle kaldırılmasını…
Devamını Oku » -
Kovuşturmaya Yer Olmadığına Dair Karar (KYOK) Ne Demek?
Kovuşturmaya yer olmadığı kararı, Cumhuriyet savcısının adliyeye intikal eden olayın kamu adına kovuşturulmasını gerektirecek bir yönünün olmadığını açıklayan kararıdır. Kovuşturmaya…
Devamını Oku » -
Memnu Hakların İadesi (Yasaklanmış Hakların Geri Verilmesi)
Memnu hakların iadesi, bir suçtan dolayı cezaya mahkûm olan kişinin, Türk Ceza Kanunu dışındaki kanunlarda belirtilen bazı haklarını geri kazanması…
Devamını Oku » -
Arama Nedir? Türleri Nelerdir?
Arama, ceza muhakemesi hukukunda suçluların veya suç delillerinin ele geçirilmesi amacıyla yapılan bir işlemdir. Arama, temel hak ve özgürlüklere müdahale…
Devamını Oku » -
Ceza Muhakemesinde Kanıtlara Ulaşma ve İnceleme
Kanıtlara ulaşma ve incelme ceza muhakemesinin temelini oluşturmaktadır. Ceza muhakemesinin amacı maddi gerçeğe ulaşmaktır. Bu amacın gerçekleşebilmesi için ise delillerin…
Devamını Oku » -
Ceza Muhakemesinde Delil Yasakları
Delil yasakları, ceza muhakemesinde her türlü delilin kullanılamayacağı, bazı delillerin elde edilmesi ve değerlendirilmesinin sınırlandırıldığı durumları ifade eder. Anayasa m.3…
Devamını Oku »