Medeni Usul Hukuku

Cevap Dilekçesi

Cevap dilekçesi, davacının dava dilekçesinde ileri sürdüğü iddialara davalının savunmasını içeren bir yazılı belgedir. Hukuk Muhakemeleri Kanunu’na (HMK) göre, yanıt dilekçesinde bulunması gereken unsurlar ve şekil şartları aşağıda özetlenmiştir:

HMK m.130’a göre; “129 uncu maddenin birinci fıkrasının (a), (b), (c), (ç) ve (ğ) bentlerinin cevap dilekçesinde eksik olması hâlinde, bunun giderilmesi için hâkim tarafından bir haftalık süre verilir; eksikliğin bu süre zarfında da giderilmemesi hâlinde cevap dilekçesi verilmemiş sayılır.”

Cevap Dilekçesinde Bulunması Gereken Unsurlar Nelerdir?

Cevap Dilekçesinde Bulunması Gereken Unsurlar Nelerdir?

Cevap dilekçesinde bulunması gereken unsurlar aşağıdaki gibidir.

Mahkemenin Adı

Cevap dilekçesinde, davalı, kendisine yapılan tebligatta yer alan mahkeme adını ve dava dosyasının numarasını belirtmelidir (HMK m. 129/1).

Bu bilgiler eksik olduğunda, yargıç davalıya eksikliği gidermesi için bir hafta süre verir. Belirtilen süre içinde eksiklik giderilmezse, yanıt dilekçesi verilmemiş sayılır (HMY m. 130).

Tarafların Adı, Soyadı ve Adresleri:

Davalı, cevap dilekçesinde hem kendi, hem de davacının adı, soyadı ve adreslerini açıkça belirtmelidir. Davalı yurt dışında bulunuyorsa, yurt içinde geçerli bir adres de belirtmelidir (HMK m. 129/1).

Bu bilgilerin eksik olması durumunda da yargıç, eksikliği gidermesi için bir hafta süre verir. Süre içinde eksikliğin giderilmemesi durumunda, yanıt dilekçesi geçersiz sayılır (HMY m. 130).

Kimlik Numarası

Davalının Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası da yanıt dilekçesinde yer almalıdır (HMK m. 129/1-c).

Kimlik numarası eksik olduğunda yargıç, eksikliği tamamlaması için bir haftalık süre verir. Bu sürede eksikliğin giderilmemesi durumunda, yanıt dilekçesi verilmemiş kabul edilir (HMY m. 130).

Yasal Temsilcilerin ve Vekil Bilgileri

Yasal Temsilcilerin ve Vekil Bilgileri

Tarafların dava ehliyeti yoksa, yasal temsilcilerinin ad ve soyadları ile adresleri yanıt dilekçesinde belirtilmelidir. Davacı vekili aracılığıyla dava açmışsa, vekilin adı, soyadı ve adresi de eklenmelidir (HMK m. 129/1-g).

Bu bilgiler eksik olduğunda, yargıç eksikliği gidermesi için bir hafta süre verir ve bu sürede eksiklik giderilmezse, yanıt dilekçesi geçersiz sayılır (HMY m. 130).

Savunma Nedenleri

Cevap dilekçesinde, davalının savunmasının dayanağı olan tüm olgular sıralı numaralar altında açık bir şekilde özetlenmelidir (HMK m. 129/1-d).

Kanıtlar

Savunmanın dayandığı her bir olgunun hangi kanıtlarla ispat edileceği yanıt dilekçesinde belirtilmelidir (HMK m. 129/1-e).

Hukuksal Nedenler

Cevap dilekçesinde, dayanılan hukuksal nedenler de belirtilmelidir (HMK m. 129/1-f). Ancak, yargıç hukuksal nedenleri kendiliğinden araştıracağı için bu öge yanıt dilekçesinin zorunlu bir ögesi değildir.

İstem Sonucu

Cevap dilekçesinde, davalının ulaşmak istediği sonuç açık bir şekilde ifade edilmelidir (HMK m. 129/1-g). Bu bölüm, davalının dilekçesinde talep ettiği sonucu belirtir.

İmza

Cevap dilekçesinde, davalının veya varsa yasal temsilcisinin ya da vekilinin imzası yer almalıdır (HMK m. 129/1-g). Eksik imza durumunda yargıç, eksikliği tamamlaması için bir hafta süre verir. Süre içinde eksiklik giderilmezse, yanıt dilekçesi geçersiz sayılır (HMK m. 130).

Cevaba Cevap ve İkinci Cevap Dilekçeleri

Cevaba cevap (replik), davacının yanıt dilekçesine karşı beyanlarını içeren bir dilekçedir. Davacı, yanıt dilekçesinin kendisine tebliğinden itibaren iki hafta içinde cevaba cevap dilekçesi verebilir (HMK m. 136/1).

İkinci cevap dilekçesi, davalının cevaba cevap dilekçesine karşı beyanlarını içeren dilekçedir. Davalı, davacının cevaba cevap dilekçesinin kendisine tebliğinden itibaren iki hafta içinde ikinci yanıt dilekçesi verebilir (HMK m. 136/1).

Cevaba cevap ve ikinci cevap dilekçeleri hakkında, dava ve cevap dilekçelerine ilişkin hükümler, niteliğine aykırı düşmediği sürece kıyasen uygulanır (HMK m. 136/2). Bu düzenleme, hem yanıta yanıt hem de ikinci yanıt dilekçeleri için belirli benzer kuralların geçerli olduğunu ifade eder.

HMK m. 136’ya göre; “(1) Davacı, cevap dilekçesinin kendisine tebliğinden itibaren iki hafta içinde cevaba cevap dilekçesi; davalı da davacının cevabının kendisine tebliğinden itibaren iki hafta içinde ikinci cevap dilekçesi verebilir.

(2) Davacının cevaba cevap, davalının da ikinci cevap dilekçesi hakkında, dava ve cevap dilekçelerine ilişkin hükümler, niteliğine aykırı düşmediği sürece kıyasen uygulanır.”

Duygu Maide KARATAŞ & Av. Ahmet EKİN

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu