Veraset ve İntikal Vergisi Nasıl Hesaplanır?
Gelir vergisinde olduğu gibi her yıl devlet tarafından dilimler ve istisna tutarları belirlenmektedir. Elde edilen varlıkların toplam tutarından ilgili istisna tutarının çıkarılması sonucunda matrah elde edilir. Bu matrah, devlet tarafından açıklanan vergi dilimlerine göre oranlanarak ödenmesi gereken veraset ve intikal vergisi tutarı belirlenmiş olur.
Veraset ve İntikal Vergisi Nereye Ödenir?
Veraset ve İntikal Vergisi, Türkiye’de Gelir İdaresi Başkanlığına bağlı vergi dairelerine ödenir. Vergi ödeme işlemleri aşağıdaki yöntemlerle gerçekleştirilebilir.
- Vergi Dairesi, bağlı bulunduğunuz ya da veraset işlemlerinin gerçekleştiği yerin vergi dairesine giderek ödeyebilirsiniz.
- Bankalar, anlaşmalı bankalar aracılığıyla ödeme yapabilirsiniz. Ödeme için bankaların internet bankacılığını veya şubelerini kullanabilirsiniz.
- İnternet Üzerinden, gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) resmi internet sitesi veya e-Devlet üzerinden online ödeme yapılabilir.
Veraset Ve İntikal Vergisi Ne Zaman Verilir?
Veraset ve İntikal Vergisi, miras veya bağış yoluyla edinilen mal ve haklar için beyanname verilerek ödenir. Bu beyanname, veraset yoluyla intikalde ölüm tarihinden itibaren 4 ay içinde; yurt dışında gerçekleşen ölümlerde ise 6 ay içinde verilir. Bağış yoluyla edinimlerde ise, bağışın gerçekleştiği tarihten itibaren 1 ay içinde beyanname verilmesi gereklidir. Vergi ödemesi, beyanname sonrası belirlenen takvim doğrultusunda gerçekleştirilir. Süreci doğru yönetmek için profesyonel hukuki destek almanız önemlidir.
Veraset yoluyla meydana gelen intikallere ilişkin Veraset ve İntikal Vergisi Beyannamesi
Ölüm Türkiye’de meydana gelmiş ise;
- Mükellefler Türkiye’de bulunuyorsa ölüm tarihini takip eden 4 ay içinde,
- Mükellefler yabancı bir memlekette bulunuyorsa ölüm tarihini takip eden 6 ay içinde,
Ölüm yabancı bir memlekette meydana gelmiş ise;
- Mükellefler Türkiye’de bulunuyorsa ölüm tarihini takip eden 6 ay içinde,
- Mükellefler ölenin bulunduğu memlekette bulunuyorsa ölüm tarihini takip eden 4 ay içinde,
- Mükellefler ölenin bulunduğu memleketin dışında başka bir yabancı memlekette bulunuyorsa ölüm tarihini takip eden 8 ay içinde,
- Gaiplik halinde gaiplik kararının ölüm siciline işlendiği tarihi takip eden 1 ay içinde, verilir.
İvazsız intikallere ilişkin Veraset ve İntikal Vergisi Beyannamesi
İvazsız intikallere ilişkin Veraset ve İntikal Vergisi Beyannamesi;
- Malların hukuken iktisap edildiği tarihi izleyen 1 ay içinde,
- Gerçek ve tüzel kişilerce düzenlenen yarışma ve çekilişler ile şans oyunlarında, ikramiye kazananlardan kesilen veraset ve intikal vergisine ilişkin beyanname bunları düzenleyenler tarafından yarışma ve çekiliş ile müsabakaların yapıldığı günü takip eden ayın 20. günü akşamına kadar, verilir.
Veraset Ve İntikal Vergisi Beyannamesi Nasıl Verilir?
Veraset ve İntikal Vergisi Beyannamesi, mirasçılık belgesi (veraset İlamı) alındıktan sonra;
- İnteraktif Vergi Dairesi (ivd.gib.gov.tr) sayfasında yer alan “Veraset İşlemleri” kısmından elektronik ortamda (İnteraktif Vergi Dairesi şifreniz yok ise Kayıt Ol ekranından anında şifre alabilir ya da e-Devlet şifrenizle giriş yapabilirsiniz) ya da
- Kağıt ortamında vergi dairesine elden veya posta yoluyla verilebilir.
Veraset Ve İntikal Vergisi Nasıl Ödenir?
Veraset ve intikal vergisi;
- ivd.gib.gov.tr adresinden veya GİB Mobil uygulamasından ister İnteraktif Vergi Dairesine giriş yaparak ister giriş yapmadan Hızlı Ödeme adımlarından “Belge Numarası İle Ödeme” adımı üzerinden,
- Anlaşmalı bankaların kredi kartları ile; anlaşmalı bankaların banka kartları veya banka hesabından,
- Yabancı ülkede faaliyet gösteren bankaların; kredi kartları, banka kartları ve diğer ödeme yöntemleri
- Anlaşmalı bankaların şubelerinden,
- Alternatif ödeme kanallarından (İnternet Bankacılığı, Telefon Bankacılığı, Mobil Bankacılık vb.),
- PTT işyerlerinden
- Tüm vergi dairelerinden ödenebilir.
Veraset ve İntikal Vergisi Geciktirme Cezası Nedir?
Bilindiği üzere, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 485 sayılı Kanunla değişik 354 ncü maddesinde, “Veraset ve intikal vergisi beyannamelerini kanunî süresinin bitmesini takip eden günden başlıyarak 15 gün içinde verenlere, 25 liradan az 250 liradan çok olmamak şartiyle verginin % 2 si; daha sonra verenlere, 100 liradan az 2.000 liradan çok olmamak şartiyle verginin % 5’i tutarında usulsüzlük cezasıkesilir.”denilmektedir.
Maddedeki (daha sonra) deyimini, aynı kanunun 342. maddesi ile ön görülen ikinci 15 günlük sürenin bitimi ile sınırlandırmak mümkün değildir. 342. maddede sözü edilen tebligatı izleyen on beş günün geçmesinden sonra, beyanname veren bir ödevlinin geç beyanname verme fiili, vergi ziyaının ortaya çıkmasına ve yapılan tarhiyata kusur veya kaçakçılık cezalarının uygulanmasına, yol açmaktadır. 354 üncü maddede belirtilen ilk onbeş günden daha sonra beyanname verilmesi durumu özel usulsüzlük cezasını da gerektiren bir durumdur. Dolayısıyla, aynı mükellefin kusur kaçakçılık ve usulsüzlük cezalarını gerektiren tek ve aynı fiilinin beyanname vermekte gecikmesi olduğu, açıktır. 354 üncü maddedeki “daha sonra beyanname verilmesi” kavramı hiç beyanname verilmemesi halini de kapsamaktadır.
Vergi Usul Kanununun 336. maddesinde aynen şu hüküm mevcuttur:
“Cezayı istilzam eden tek bir fiil ile kaçakçılık ve usulsüzlük veyahut kusur İle usulsüzlük birlikte işlenmiş olursa bunlara ait cezalardan sadece miktar itibariyle en ağırı kesilir.
Usulsüzlük cezası kesilen bir fiil ile vergi ziyaına da sebebiyet verildiği sonradan anlaşıldığı takdirde evvelce usulsüzlük cezasının kesilmiş olması, bu cezanın ziyaa uğratılan vergiden dolayı kesilmesi gereken kaçakçılık veya kusur cezası ile mukayesesine ve noksan kesilen cezanın ikmaline mani değildir.”
Vergi Usul Kanununun 342. maddesine göre kendilerine tebligatla 15 günlük süre verilen mükellefler, bu süre içinde de beyanname vermemiş bulunurlar ve kendilerine vergi tarh olunması icap ederse bu halde ziyaı doğmuş olacak mükellefler hakkında kusur veya kaçakçılık cezalarından birisinin tatbiki de bahis konusu olacaktır. Ancak, kesilecek ceza miktarı, 354 üncü maddenin, daha sonra verenlere 100 liradan az 2000 liradan çok olmamak şartıyla verginin % 5’i tutarında usulsüzlük cezası kesilir hükmündeki cezadan az olamayacaktır. Başka bir deyimle, 354 üncü maddedeki usulsüzlük cezası ile kusur veya kaçakçılık cezalarından miktar itibariyle ağır olanı kesilecektir.
Av. Ahmet EKİN & Stj. Av. Mehmet Uğur DUDAKLI