İhtiyati Tedbir Nedir? (HMK m. 389-399)
İhtiyati tedbir, geçici bir hukuki korumadır.
Geçici hukuki koruma dava konusu tehdit altındaysa önem arz eder. Hükmün etkisiz kalmaması için dava konususun korunması gerekir. İhtiyati tedbir talebinin reddi üzerine hukuki koruma yolu HMK ile getirilmiş ancak İBK kararı ile önü kapatılmıştır.
Delillerin tehdit altında olması durumunda delil tespiti de yapılabilir. Dava açmadan önce para alacağını korumak için ihtiyati haciz talep edilebilir.
İhtiyati tedbir dava öncesinde talep edilirse ayrı dilekçeyle (değişik iş dosyası) davacı değil tedbir talep eden olarak yer alır.
İhtiyati tedbir yargılamasında dava konusu tehdit altında olduğu için ispat ölçüsü düşüktür. Dava öncesi talep edilirse basit yargılama usulüne tabidir. Hakim gerek görürse dosya üzerinden de hasmı dinlemeden karar verebilir.
- Tedbir talep eden ihtiyati tedbir hakkına sahip olduğunu ve tedbir nedenini gerçeğe yakın ölçüde ispatlamalıdır.
- Teminat yatırmalı.
Talep reddedilirse tekrar talep edebilmek için yeni bir neden oluşması gerekir.
Hasma haber verilmeden karar verilmesinin nedeni sürprizli olarak daha etkin bir sonuç doğurmasını sağlamak içindir. İhlal çok açıksa tebliğe gerek yoktur.
Gıyapta ihtiyati tedbir kararı verilmesi hasmın adil yargı hakkının zedeler bu yüzden menfaatler dengesine hakimin karar vermesi gerekir. Bozan sürpriz etkili karar daha etkilidir. Ancak deliller zayıfsa dinlenmesi gerekir.
Dava açmak temliği engellemez veya dava açtığı tapuya bildirilebilir ancak bu yol tedbir değildir.
Sava sırasında da tedbir talep edilebilir. Dava dilekçesinde “tedbir taleplidir” diye belirtilir. Dava açtıktan sonra tedbir nedeni ortaya çıkarsa ayrı dilekçe ile talep edilir. Asıl davada bağımsız olarak incelenir.
İhtiyati tedbiri amaçlarına göre 3’e ayırmak mümkündür.
- Teminat amaçlıdır.
- İfa(eda) amaçlıdır.
- Düzenleme amaçlıdır
HUMK’ta teminat amacı belirtilmiştir diğer amaçlarla tedbir alınması konusunda boşluk bırakılmıştır.
Teminat amaçlı tedbir yetersiz kalırsa ifa amaçlı tedbir de verilebilir ancak belirli sure içinde asıl davayı açmak zorunludur.
Geri dönülmez nitelikte ihtiyati tedbir kararı vermek yasaktır özellikle “eski hale getirme”de bu sorun yaşanır. Makinelerin imhası gibi. Asıl davada farklı sonuca varılabilir.
Düzenleme amaçlı tedbirler daha çok inşai davalarda ortaya çıkar. Örneğin boşanma davasında ortak konutu kimin kullanacağı, velayet…
İhtiyati Tedbirin Şartları
İhtiyati tedbirin şartları Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 389. maddesinde yer almakta olup ilgili düzenleme şu şekildedir:
Hukuk Muhakemeleri Kanunu MADDE 389- (1) Mevcut durumda meydana gelebilecek bir değişme nedeniyle hakkın elde edilmesinin önemli ölçüde zorlaşacağından ya da tamamen imkânsız hâle geleceğinden veya gecikme sebebiyle bir sakıncanın yahut ciddi bir zararın doğacağından endişe edilmesi hâllerinde, uyuşmazlık konusu hakkında ihtiyati tedbir kararı verilebilir. (2) Birinci fıkra hükmü niteliğine uygun düştüğü ölçüde çekişmesiz yargı işlerinde de uygulanır. |
Madde de belirtilmese de ihtiyati tedbir hakkını da ispat gerekir.
İhtiyati Tedbirde Görevli ve Yetkili Mahkeme
HMK da dava öncesinde talep edilse dahi asıl dava hakkında görevli ve yetkili mahkemeden talep edileceği belirtilmiştir. Dava açıldıktan sonra ancak asıl davanın görüldüğü mahkemeden talep edilebilir. Derhal korunma zorunluysa karşı taraf dinlenmeden de karar verilebilir.
İhtiyati tedbir kararının içeriği şu şekildedir:
MADDE 391- (1) Mahkeme, tedbire konu olan mal veya hakkın muhafaza altına alınması veya bir yediemine tevdii ya da bir şeyin yapılması veya yapılmaması gibi, sakıncayı ortadan kaldıracak veya zararı engelleyecek her türlü tedbire karar verebilir. (2) İhtiyati tedbir kararında;
- İhtiyati tedbir talep edenin, varsa kanuni temsilcisi ve vekilinin ve karşı tarafın adı, soyadı ve yerleşim yeri ile talep edenin Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası,
- Tedbirin, açık ve somut olarak hangi sebebe ve delillere dayandığı,
- Tereddüde yer vermeyecek şekilde, neyin üzerinde ve ne tür bir tedbire karar verildiği,
- Talepte bulunanın, ne tutarda ve ne türde bir teminat göstereceği, yazılır.
(3) İhtiyati tedbir talebinin reddi hâlinde, kanun yoluna başvurulabilir. Bu başvuru öncelikle incelenir ve kesin olarak karara bağlanır.
Adli yardım varsa teminattan muaf tutulabilir. Asıl davanın kesinleştiği veya tedbirin kalkmasından itibaren 1 ay içinde tazminat davası açılmazsa tedbir için verilen tazminat iade edilir.
Türk ve İsviçre Hukukunda tedbir ile asıl dava arasındaki bağ sıkıdır. İki hafta içinde asıl dava açılmazsa kalkar. Tazminat gösterilerek kaldırılabilir. Hakim gerekli görürse kaldırılabilir. Etkisiz kaldığı anlaşılırsa kaldırılabilir.
İhtiyati Tedbirin Uygulanması
İhtiyati tedbirin uygulanması madde 393’te belirtilmiştir.
1 hafta içinde tedbirin uygulanması talep edilmezse kendiliğinde kalkar.1 hafta içinde tedbirin uygulanmasının karar veren mahkemenin yargı çevresinde bulunan veya tedbir konusu mal veya hakkın bulunduğu yerdeki icra dairesinden talep edilmelidir.
Uygulanması için gerekirse zor kullanılabilir.
Karşı taraf dinlenmeden verilen kararlara itiraz hakkı vardır. Mahkemenin yetkisine, sebeplere, tedbir şartlarının bulunmadığına, karşı tarafın ihtiyati tedbir hakkına sahip olmadığına, yeterli delil olmadığına, teminata itiraz edilebilir.
Uygulama sırasında karşı taraf hazır bulunuyorsa tedbir uygulamasından itibaren, hazır bulunmuyorsa tedbirin uygulamasına ilişkin tutanağın tebliğinden itibaren 1 hafta içinde itiraz edilebilir. İtiraz icrayı durdurmaz.
Eski kanundan farklı olarak, tedbirin uygulanmasında menfaati açıkça ihlal edilen 3.kişilerde öğrendiğinden itibaren 1 hafta içinde tedbirin şartlarına ve teminata itiraz edebilir.
İtiraz dilekçesinde itiraz sebepleri ve deliller açıkça gösterilir. Mahkeme tedbir kararını değiştirebilir veya kaldırabilir.
İtiraz hakkında verilen karara karşı kanun yoluna(istinaf) başvurulur.
Teminat Karşılığı İhtiyati Tedbirin Değiştirilmesi veya Kaldırılması
Teminat karşılığı ihtiyati tedbirin değiştirilmesi veya kaldırılması, HMK m. 395’te düzenlenmiştir.
Hukuk Muhakemeleri Kanunu MADDE 395- (1) Aleyhine ihtiyati tedbir kararı verilen veya hakkında bu tedbir kararı uygulanan kişi, mahkemece kabul edilecek teminatı gösterirse, mahkeme, duruma göre tedbirin değiştirilmesine veya kaldırılmasına karar verebilir. |
Aleyhine ihtiyati tedbir kararı verilen kişi, mahkemece kabul edilerek teminatı gösterirse değiştirilebilir veya kaldırılabilir.
Durum ve Koşulların Değişmesi Sebebiyle Tedbirin Değiştirilmesi veya Kaldırılması
Durum ve koşulların değişmesi sebebiyle tedbirin değiştirilmesi veya kaldırılması HMK m. 396’da düzenlenmiştir.
Hukuk Muhakemeleri Kanunu MADDE 396- (1) Durum ve koşulların değiştiği sabit olursa, talep üzerine ihtiyati tedbirin değiştirilmesine veya kaldırılmasına teminat aranmaksızın karar verilebilir. |
Sebebin kalkması, tedbirin hasmı ağır şekilde etkilemesi veya etkisiz kalması
İhtiyati Tedbirin Tamamlanması
Dava açmadan önce verilmişse, kararın uygulanmasını talep ettiğinden itibaren 2 hafta içinde (HUMK 10 gün) içinde esas hakkında dava açmak, dava açtığına ilişkin evrakı kararı uygulayan memura ibrazla dosyaya koydurtmak ve karşılığında belge almak zorundadır. Aksi halde tedbir kendiliğinden kalkar.
Aksi belirtilmedikçe tedbirin etkisi nihai kararın kesinleşmesine kadar devam eder. Eskiden ‘kararın verilmesiyle kalkar’ denilmekteydi. Bu da problem oluşturuyordu. Kanun yolu netice olarak uzun bir süreçtir.
Dava açılırsa değişik iş dosyası asıl davaya koyulur.
İhtiyati Tedbire İlişkin Tazminat
Haksız ihtiyati tedbirden kaynaklanan tazminat davası HMK m. 399’da düzenlenmiştir.
Hukuk Muhakemeleri Kanunu MADDE 399- (1) Lehine ihtiyati tedbir kararı verilen taraf, ihtiyati tedbir talebinde bulunduğu anda haksız olduğu anlaşılır yahut tedbir kararı kendiliğinden kalkar ya da itiraz üzerine kaldırılır ise haksız ihtiyati tedbir nedeniyle uğranılan zararı tazminle yükümlüdür. (2) Haksız ihtiyati tedbirden kaynaklanan tazminat davası, esas hakkındaki davanın karara bağlandığı mahkemede açılır. (3) Tazminat davası açma hakkı, hükmün kesinleşmesinden veya ihtiyati tedbir kararının kalkmasından itibaren, bir yıl geçmesiyle zamanaşımına uğrar. |
Ekin Hukuk Bürosu olarak alanında uzman avukat kadromuzla dava ve işlemlerinizi takip edebilmemiz için bizimle iletişim kurabilirsiniz.
Av. Ahmet EKİN & Şevval Asude DOĞAN